Opbeetplaten en splints

De stabilisatie splints

  1. De (handgemaakte) splint met knopankers. Gemodelleerd in was, omgezet in handgemengde PMMA kunststof.
  2. De (handgemaakte) SomnoBrux splint. Uitgevoerd met een harde PMMA buiten laag gecombineerd met een flexibele binnenlaag. Deze splint produceren we in samenwerking met onze partner SomnoMed.
  3. De Cadcam ontworpen en gefreesde splints*
  • De glasheldere PMMA splint
  • De tandkleurige POM splint (onverslijtbare, hypo-allergene polymeer, PolyOxyMethyleen)
  • De transparante HardFlex splint (met als bijzondere eigenschap z’n thermoplastische flexibiliteit. Dit materiaal is thermisch actief boven 27 graden.

*De kunststoffen die we voor de Cadcam splints gebruiken zijn industrieel vervaardigd

De gladde splints

  1. De (handgemaakte) splint met knopankers. Gemodelleerd in was, omgezet in handgemengde PMMA kunststof.
  2. De (handgemaakte) SomnoBrux splint. Wordt uitgevoerd met een harde PMMA buiten laag gecombineerd met een flexibele binnenlaag. Deze splint produceren we in samenwerking met onze partner SomnoMed.
  3. De Cadcam ontworpen en gefreesde splints*
  • De glasheldere PMMA splint
  • De tandkleurige POM splint (onverslijtbare, hypo-allergene polymeer, PolyOxyMethyleen)
  • De transparante HardFlex splint (met als bijzondere eigenschap z’n thermoplastische flexibiliteit. Dit materiaal is thermisch actief boven 27 graden.

*De kunststoffen die we voor de Cadcam splints gebruiken zijn industrieel vervaardigd

FAQs

Wat zijn de levertijden?

Als je traditioneel werkt:

  • Handgemaakte stabilisatie of gladde splint: 10 werkdagen
  • SomnoBrux Michigan of glad: 15 werkdagen
  • Cadcam stabilisatie splint of glad: 10 werkdagen
  • Nightguard hard: 5 werkdagen
  • Nightguard zacht: 5 werkdagen
  • Nichtguard hard/zacht: 5 werkdagen

Als je een mondscanner gebruikt:

  • Cadcam stabilisatie splint of glad: 5 werkdagen
  • SomnoBrux Michigan of glad: 15 werkdagen
  • Nightguard hard: 5 werkdagen
  • Nightguard zacht: 5 werkdagen
  • Nichtguard hard/zacht: 5 werkdagen

Wanneer indiceer ik een splint in de boven- en wanneer in de onderkaak?

1 e Als de patiënt gewend is een splint te dragen overleg je of er voorkeur is voor boven of onderkaak

2 e Het maakt voor de functie van de splint niet uit in welke kaakhelft je de splint maakt

3 e Soms (in geval van een Angle Klasse 2/1 relatie) is het handig om de splint in de bovenkaak te maken (als je de splint in dit geval onder zou maken komt er een forse labiale extensie aan de splint die er voor zorgt dat de gebruiker de lippen niet meer op elkaar kan doen. Met mond ademen en een droge mond als gevolg.


Help! Mijn patiënt reageert allergisch op PMMA – is er een alternatief?

Het komt nog wel eens voor dat een patiënt al jaren zonder problemen een splint draagt en geen enkele last van allergische reacties heeft. Als ze dan een nieuwe splint krijgt waar PMMA in verwerkt is kan ze ineens wél een allergische reactie vertonen. Dat ligt van vaak aan de restmonomeer die nog in de nieuwe splint aanwezig is terwijl de restmonomeer die in in de oude splint zat allang verdwenen is.

  • Als de patiënt allergisch is voor PMMA (denk ook aan Nikkel allergie in relatie tot knopankers) dan zou je kunnen overwegen om een eenvoudige (en voordelige) diepgetrokken splint te maken om te kijken of dat wél lukt. Diepgetrokken materialen verschillen erg van PMMA kunststoffen en bevatten geen monomeren.
  • Je kan ook overwegen om een splint te laten maken die van POM gemaakt is. Polyoxymethyleen is een hypo allergeen materiaal.  https://www.goedegebuure.nl/pom

Mijn patiënt reageert allergisch op PMMA – naar wie kan ik verwijzen?

Een patiënt met allergieën in en rondom de mond kan je verwijzen naar MKA chirurg Sophie Kuijpers, werkzaam in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Sinds een aantal jaar houden de vakgroepen MKA-chirurgie en Dermatologie één keer per maand een spreekuur waarin zij gezamenlijk patiënten zien met orale slijmvliesafwijkingen. Ook worden daar patiënten gezien, doorgestuurd door (CBT)tandartsen, MKA-chirurgen en huisartsen, waarvan wordt vermoed dat zij een allergie voor tandheelkundige materialen hebben

In het westen van Nederland is tandarts Joris Muris op ACTA een specialist op het gebied van allergieën in en rondom de mond. Hij werkt samen met de afdeling dermatologie van het VU mc.


Mijn patiënt heeft een sterk kokhals reflex; kan ik veilig een splint maken?

Als de patiënt gevoelig is voor kokhalzen is het op zich al een uitdaging om goede afdrukken of een mondscan te maken. De pasvorm van wat we dan ook maken zal nooit optimaal zijn omdat de afdrukken dat waarschijnlijk ook niet waren.

Het is in dat geval handig om bijvoorbeeld eerst een testdrive te doen met een eenvoudige diepgetrokken voorziening zoals een bleeklepel en ervaren hoe de patient daar mee overweg kan. Na een positief resultaat zou je over kunnen gaan naar een meer definitieve voorziening.


Ik ben op zoek naar theoretische en klinische training. Kunnen jullie me hier in adviseren?

Als je meer wilt weten van het tandheelkundige deel achter de splint therapie kunnen we je deze cursus adviseren: College door collega’s ‘Splint therapie in de algemene praktijk’   https://www.collegedoorcollegas.nl/cursussen/splint-therapie-in-de-algemene-praktijk

Daar leer je hoe je een splint maakt én hoe je voorspelbaar de Centrale Relatie kunt vastleggen. 50% theorie en 50% klinische training. Je leert daar over de tandheelkundige achtergrond achter de splint therapie en je krijgt in een kleine groep praktische training in het registreren van Centrale Relatie. Je leert daar ook alle facetten van occlusie en articulatie in het algemeen en het deprogrammeren van de kauw musculatuur

Mogelijk is ook om training te krijgen in het uitvoeren van het UFO het Uitgebreid Functie Onderzoek.

Wil je dieper gaan in kennis over ‘functie’ dan kunnen we je de cursus van BITE dentistry van Naomi Doelen en Willemijn van Susante van harte aanbevelen;  https://bitedentistry.nl  van ‘envelope of motion’ tot en met treatment planning.  

Ben je op zoek voor de assistenten waar je mee werkt naar een klinische training van het maken van goede alginaat afdrukken – voor het maken van splints, Mandibulaire Repositie Apparaten en andere uitneembare voorzieningen dan kunnen wij daar in voor je bemiddelen.


FAQ

  1. Welk afdruk materiaal kan ik het best voor splints gebruiken? Wij zien goede resultaten met alginaat van Cavex genaamd Color Change – is 9 dagen vormstabiel      https://www.cavex.nl/producten/impression-materials-en/alginates-en/cavex-colorchange
  2. Met wel materiaal kan ik het best de CR beetregistratie doen? Almore wasplaten  https://www.henryschein.nl/nl-nl/dentaal/p/wassen/was-materiaal/delar-wax-platen-x-hard-17-stuks-454-g/133372
  3. Hoe voorkom ik dat er luchtbellen in mijn afdrukken ontstaan?       Best is de alginaat vóór te smeren voordat je de afdruklepel plaatst        https://img.youtube.com/vi/LjdO8TYxMRg/mqdefault.jpg
  4. Ik heb een patiënt die pijn heeft en met spoed een splint nodig heeft – kunt u mij snel helpen? Als je even belt en direct contact zoekt met de leidinggevende van de prothese afdeling kan de splint binnen enkele dagen klaar zijn. 0318 632908
  5. De splint die ik wil plaatsen ligt niet stabiel op de tandboog – wat moet ik doen? Je kan het beste een nieuwe afdruk maken (of mondscan) en de splint terugsturen met het verzoek om hem aan te passen. Wij bepalen dan of dat de splint aangepast kan worden of dat we een nieuwe moeten maken.
  6. De splint die ik wil plaatsen past goed op de tandboog maar de occlusie klopt helemaal niet – wat moet ik doen? Het best kan je dan een nieuwe CR registratie doen en deze met modellen en splint opsturen naar het lab. Wij kijken dan of de splint in te slijpen is.
  7. De splint die ik wil plaatsen past goed op de tandboog maar er is in het distale gebied een prematuur contact – hoe voorkom ik dat? Door een CR registratie te doen die de dikte van de toekomstige splint heeft.
  8. De splint die ik wil plaatsen past goed op de tandboog maar er is in het front een prematuur contact – wat is de oorzaak? De oorzaak ligt in het feit dat je CR registratie veel te dik geweest is en dat de splint in een lagere beet is gemaakt. Dan ontstaat er een prematuur contact in het front.
  9. Wat is de beste manier om een splint te reinigen? Gewoon goed poetsen met water en zeep of tandpasta. Mocht de splint toch langzaam aan vervuild raken dan biedt een glas verse Cola of een licht verdunde azijn een uitkomst. Zuur lost kalk op dus ook de tandsteen in de splint. In Cola zit citroenzuur – dit werkt ook goed om het tandsteen in de splint op te lossen.


Welke splints maken jullie?

De splints die we in ons assortiment hebben zijn

  • de  stabilisatie splint (ook Michigan splint genoemd)
  • de  gladde splint
  • drie verschillende  Nightguards.

Wat is de functie van deze drie verschillende splints?

De stabilisatiesplint stabiliseert de occlusie/articulatie, heeft hoektand- en front-geleiding, brengt rust in het gewricht en beschermt de dentitie tegen slijtage door bruxeren. Alle antagonerende elementen raken de splint gelijktijdig en gelijkmatig. Tijdens laterale en protrusieve bewegingen is er disclusie in de zijdelingse delen.

De gladde splint beschermt de dentitie ook maar heeft geen hoektand- en front-geleiding. Zoals bij de stabilisatie splint raken alle antagonerende elementen de splint gelijktijdig en gelijkmatig. Tijdens laterale en protrusieve bewegingen vind er geen disclusie in de zijdelingse delen plaats.

De Nightguard is een eenvoudige splint, biedt géén stabiliteit in occlusie en in het gewricht maar heeft puur een beschermende functie tegen gebitsschade door bruxeren.

Welke materialen gebruiken jullie voor deze splints en wat is de tandtechnische ‘bereidingswijze’?

De stabilisatiesplint

  • 3 manieren van ‘bereiden’
  • 3 verschillende materialen
  • zelfde functie
  1. wordt met de hand vervaardigd met behulp van ‘het verloren wasmodel’; wordt gemodelleerd in was en omgezet in kunststof (handgemengde PMMA). Deze splint wordt uitgevoerd met knopankers.
  2. wordt digitaal ontworpen en gefreesd. De kunststoffen die we hiervoor gebruiken zijn industrieel vervaardigd; glasheldere PMMA of dentine kleurige of roze POM (Polyoxymethyleen – thermoplastisch, POM kan zeer dun worden uitgevoerd (0,7 mm), zonder dat er breuk optreedt), of de transparante kunststof met z’n thermoplastische flexibiliteit. Dit materiaal is thermisch actief boven 27 graden; we gebruiken het voor onze ‘HardFlex’ splint. 
  3. wordt met de hand gemaakt en wordt uitgevoerd met een harde PMMA buiten laag gecombineerd met een flexibele binnenlaag. Deze splint – de SomnoBrux – produceren we in samenwerking met onze partner SomnoMed.

De gladde splint

  • 3 manieren van ‘bereiden’
  • 3 verschillende materialen
  • zelfde functie
  1. wordt met de hand vervaardigd met behulp van ‘het verloren wasmodel’; wordt gemodelleerd in was en omgezet in kunststof (handgemengde PMMA). Deze splint wordt uitgevoerd met knopankers.
  2. wordt digitaal ontworpen en gefreesd. De kunststoffen die we hiervoor gebruiken zijn industrieel vervaardigd; glasheldere PMMA of dentine kleurige of roze POM (Polyoxymethyleen – thermoplastisch, POM kan zeer dun worden uitgevoerd (0,7 mm), zonder dat er breuk optreedt), of de transparante kunststof met z’n thermoplastische flexibiliteit. Dit materiaal is thermisch actief boven 27 graden; we gebruiken het voor onze ‘HardFlex’ splint. 
  3. wordt met de hand gemaakt en wordt uitgevoerd met een harde PMMA buiten laag gecombineerd met een flexibele binnenlaag. Deze splint – de SomnoBrux – produceren we in samenwerking met onze partner SomnoMed.

De Nightguards:

  • 1 manier van vervaardigen
  • Drie soorten materialen (hard, zacht en een combinatie van hard/zacht
  • zelfde functie
  1. Worden middels de dieptrek methode gemaakt; dieptrekken is een vormgevingstechniek waarbij een thermoplastische kunststof plaat onder verhoogde atmosferische druk door plastische vervorming wordt omgezet in een naadvrije driedimensionale vorm. Deze techniek wordt in de tandtechniek toegepast voor het maken van mondbeschermers, bleeklepels, clear overlays (ortho retainers) en diverse andere voorzieningen die in de mond gebruikt en gedragen worden.
  2. De Nightguards kunnen van hard materiaal (Duran) gemaakt worden, van zacht materiaal (Bioplast) of van een materiaal dat hard is van buiten en zacht aan de binnen zijde (Durasoft PD). De laatste kan na verloop van tijd delamineren.


  Goed boek!