Als u voor de controle of behandeling van uw gebit naar de tandarts gaat, voert de tandarts veel van de behandeling zelf uit. Hij controleert uw gebit terwijl u in de stoel ligt. Als u een gaatje heeft, repareert de tandarts het gaatje ter plekke. Hij slijpt het ongezonde gedeelte uit de tand of kies en bouwt in uw tandkleur de tand of kies weer helemaal op in de gewenste kleur en vorm.

Pas als er sprake is van een meer uitgebreidere reparatie van uw gebit, doet de tandarts dit niet zelf, maar roept de hulp in van een tandtechnicus. De tandarts doet de voorbereiding van de reparatie aan uw gebit, bij u in de mond. meestal in de vorm van het nemen van afdrukken van uw gebit. Deze afdrukken worden verstuurd naar het tandtechnisch laboratorium, waar de tandtechnicus voor u de restauratie gaat maken. Dit kan een vaste restauratie zijn, die als u bij de tandarts terug komt bij u vast in de mond wordt geplaatst (kroon of een brug). Het kan ook gaan om een restauratie niet vast in uw mond wordt geplaatst, maar die u weer uit kunt nemen, om de restauratie bijvoorbeeld te reinigen (dit is een prothese of een frame).

Als de tandtechnicus klaar is met uw restauratie, wordt het werkstuk teruggestuurd naar uw tandarts, alwaar u de restauratie krijgt geplaatst. U staat dus niet in rechtstreeks contact met de tandtechnicus, tenzij de tandarts u heeft gevraagd even bij de tandtechnicus langs te gaan voor kleurbepalen.

Het tandtechnisch laboratorium krijgt door u betaald voor de werkzaamheden die zijn uitgevoerd. U krijgt geen rekening van het tandtechnisch laboratorium, maar u krijgt de kosten in rekening gebracht door de tandarts. Uw nota van de tandarts bestaat uit 2 gedeeltes. één gedeelte voor de tandartskosten en een gedeelte voor de tandtechniek.