Zo af en toe komen er in de dentale industrie nieuwe materialen langs waar je meteen enthousiast van wordt. Begin 2020 ontdekten we een freesbare kunststof die CADCAM verwerkt wordt.

Goedegebuure tandtechniek is sinds 2019 de trotse eigenaar van een Ivoclar PM7 freesmachine en beschikt over 3Shape design software zodat we dit verrassende nieuwe materiaal in eigen huis kunnen verwerken.

De officiële naam van deze kunststof is Poly Oxy Methyleen – afgekort POM. Een polymeer.

We kunnen met ‘POM’ – want zo noemen we dit materiaal – allerlei tandtechnische producten creëren. De kleur van het materiaal is tandkleurig, transparant of roze. Het aantal tandkleurige kleuren is momenteel nog wat beperkt. POM is met een speciale glanspasta polijstbaar (maar niet op 100% hoogglans te krijgen).

Klik hier  voor meer informatie over POM en voorbeelden van uitgevoerde werkstukken.

De kunststof is een polymeer. De officiële naam is Polyoxymethyleen (afgekort POM), ook bekend als polyacetaal, is een polymeer dat vooral een industriële toepassing kent, vanwege zijn hardheid. De stof is tevens bekend onder het begripsmonopolie Delrin, ontwikkeld door DuPont. Polyoxymethyleen werd ontdekt door Hermann Staudinger , een Duitse chemicus die in 1953 de Nobelprijs voor de Scheikunde ontving. *De stof wordt veelal toegepast voor onderdelen in machines (bijvoorbeeld tandwielen)  als vervanging van metaal. Het voordeel is dat het niet oxideert en dat er geen olie of kogellagers nodig zijn voor een soepele mechanische beweegbaarheid. De merknaam van deze stof is Zirlux Acetal, afkomstig uit Californië.

Tags:

Comments are closed